Jdi na obsah Jdi na menu
 


Berlín- základní informace

 

Soubor:Coat of arms of Berlin.svg            Soubor:Flag of Berlin.svg

znak Berlína                                             vlajka Berlína

 Berlín je od roku 1991 hlavním městem Německa a zároveň i spolková země Spolkové republiky Německo. Počet obyvatel je přibližně kolem 4 milionů. Berlín leží na severovýchodě Německa, protéká jím řeko Spree. Momentálně se řadí mezi největší města v Evropě.

Historie Berlína

Berlín byl založen ve 13. století z původní slovanské osady. Město se začalo rozrůstat a získávalo stále větší význam. V 17. století se zde rozrostla manufakturní výroba porcelánu a textilu. V 19. století prošlo město průmyslovým rozvojem. Od roku 1871 se stal Berlín hlavním městem Německa.


Z celé historie Berlína je jistě nejznámějším obdobím druhá světová válka a studená válka. Toto období také město nejvíce ovlivnilo. Po válce si vítězné velmoci rozdělily Německo na čtyři zóny a hlavní město stihl stejný osud. Každá z vítězných zemí (Velká Británie, Francie, USA a SSSR) kontrolovaly jednu část země a Berlína. Západní spojenecké síly zformovaly Západní Berlín, Sovětský svaz Východní Berlín. Rostoucí politické neshody vedly k Berlínské blokádě (hospodářská blokáda Západního Berlína, která trvala od 24. června 1948 do 11. května 1949, kdy muselo být jídlo a všechno ostatní dováženo letecky, protože Sovětský svaz odřízl cestu do Západního Berlína). Napětí mezi oběma stranami vedlo ke stavbě Berlínské zdi mezi Východním a Západním Německem 13. srpna 1961. Přechodnou hranicí se 27. října 1961 stalo místo zvané Checkpoint Charlie. Berlín byl znovu sjednocený 3. října 1990 a zeď byla zničena obyvateli. Ve městě se ještě dnes nacházejí části této zdi. Po zhroucení komunistického režimu a po opětovném spojení Německa byl Berlín určen hlavním městem celého státu.